Festivalspecial: het beste van de zomer

Lucas Boon | 20 april 2015
events


Bij Clublife Magazine kijken we graag vooruit. Het mag dan pas april zijn, de zomer komt er sneller aan dan je denkt. Want wat is er nou fijner dan in de stralende zon met een biertje in je hand te bouncen op de lekkerste beats van je favorietje dj? Juist, niets dus.

De laatste jaren schieten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Waar je pakweg tien jaar geleden niet verder keek dan Dance Valley of Mysteryland, is er nu drie maanden lang ieder weekend wel ergens iets te doen. Of het nu gaat om een intiem feestje ergens in een verstopt bos of een mega-evenement midden in de stad voor honderdduizend man, aan jou de keuze! Hoewel, wij helpen je graag een handje. Om de festivalgekte waar ons kleine landje aan leidt enigszins overzichtelijk te houden, vind je op de volgende pagina’s de leukste festivals in de Benelux. Van edm tot hardstyle, alles komt voorbij!

Dance Valley

Dance Valley is zo'n festival dat iedereen kent. Zowel dj's als party-gangers weten: hier moet je zijn geweest. Dance Valley gaat dan ook al een tijdje mee, sinds 1995, en is daarmee een van de oudste dance-festivals van Nederland. Het festival heeft haar naam te danken aan de welbekende vallei waarin de mainstage staat - inderdaad in een kuil dus. Vorig jaar vierde het event haar twintigste verjaardag en werd er flink uitgepakt met een stevige line-up. Denk aan Nicky Romero, Bassjackers en The Prophet. Ook in 2015 zal dit niet anders zijn. Dance Valley staat bekend om de diverse stages op de Velsen Valley, waarbij iedere stage een andere stijl vertegenwoordigt. Van eclectic tot edm tot hardstyle, alles komt voorbij op Dance Valley. Kun jij dus geen festival kiezen om naar toe te gaan? Dan lijkt Dance Valley de juiste keuze te zijn, je zult je hier geen moment vervelen!

Dance Valley

Wanneer: zaterdag 1 augustus
Waar: Spaarnwoude
Line-up: Nicky Romero, Showtek, Blasterjaxx, Fedde Le Grand, Sander van Doorn en meer
Tickets: vanaf €42,50
USP: De ‘valley’ waarin de mainstage staat, een van de langstlopende dance-festivals in Nederland

The Flying Dutch

The Flying Dutch is dé verrassing van dit festivalseizoen. Eigenlijk zegt de omschrijving van organisatie ALDA events al genoeg: ‘One festival, three locations, ten of the world biggest Dutch dj’s.’ En daar is geen woord aan gelogen. Hardwell, Armin van Buuren, Afrojack, ze staan er allemaal. The Flying Dutch vindt plaats op drie locaties tegelijk: in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Maar geen nood, waar je ook naar toe gaat, je krijgt alle tien de dj’s te zien. Het mooie is namelijk: de dj’s worden per helikopter van stad naar stad gevlogen. Spectaculair!
Eerder dit jaar vroegen wij initiatiefnemer John Ewbank naar het geheim van The Flying Dutch. ‘Het is ontsproten uit het gevoel dat het zo jammer is dat al die grote Nederlandse dj’s zo vaak in het buitenland zitten. We willen al die jongens tegelijkertijd beschikbaar stellen aan het Nederlandse publiek, en dat is dus gelukt’, zo stelde hij. Het event is inmiddels zoals verwacht uitverkocht, en terecht als je het ons vraagt. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

The Flying Dutch

Wanneer: zaterdag 30 mei
Waar: Amsterdam (Olympisch Stadion), Rotterdam (Ahoy Buiten) en Eindhoven (Strijp-S)
Line-up: Afrojack, Armin van Buuren, Fedde Le Grand, Hardwell, Nicky Romero, Oliver Heldens, Showtek, Sunnery James & Ryan Marciano, W&W en Yellow Claw
Tickets: uitverkocht
USP: Nieuw dit jaar, één festival op drie locaties tegelijk

A Day At The Park

A Day At The Park gaat voor de totaalbeleving. Hier kun je ook naar toe als de line-up je weinig tot niets zegt. Naar eigen zeggen is het populaire festival dat dit jaar haar achtste verjaardag viert ‘meer dan goede dance muziek van de bekendste internationale acts en dj’s’. Eten en drinken staan hoog in het vaandel van ADATP, je hoeft dus niet bang te zijn dat je er slechts met een kleffe hamburger vanaf komt. Integendeel! Comfort en luxe staan voorop. Ook besteedt het festival de nodige aandacht aan theater, kunst en fotografie.
Maar laten we de muziek ook niet uitvlakken. Voorgaande jaren sierden onder meer Paul Kalkbrenner, Carl Cox en Daniel Sanchez het programma, in 2015 zijn onder andere Housequake, Sunnery James & Ryan Marciano en Dominik Eulberg de klinkende namen in het Amsterdamse Bos. Veelbelovend dus!

A Day At The Park

Wanneer: zaterdag 11 juli
Waar: Amsterdamse Bos, Amsterdam
Line-up: Housequake, Kriss Kross, Franky Rizardo, Gabriel Ananda, Dominik Eulberg en meer
Tickets: €52,50
USP: Comfort en luxe

Mysteryland

Mysteryland is het langstlopende dancefestival ter wereld, sinds 1993 om precies te zijn. En 2015 is een speciaal jaar om meerdere redenen. Zo krijgt het gigantische evenement er dit jaar voor het eerst een extra dag bij. Je leest het goed, twee dagen lang kun je losgaan op beats van de meest uiteenlopende acts. Overigens wordt er ook nog eens een camping opgezet, houd de maandag na het festival dus ook maar vrij. Daarnaast heeft Mysteryland dit jaar Martin Garrix weten te strikken. En dat is wel even een vermelding waard; dit is namelijk het enige festival waar onze eigen Martijn  op Nederlandse bodem te zien is.
Het mooie aan Mysteryland is dat in feite alles en iedereen er staat. Van opkomend talent tot internationele wereldsterren. Daarnaast zijn de partners waarmee het festivals samenwerkt indrukwekkend; denk aan CLR, HYTE, Beatport, Joris Voorn, Q-dance, Heineken Starclub en Kunstbende. Bij zijn dus!

Mysteryland

Wanneer: zaterdag 29 en zondag 30 augustus
Waar: Haarlemmermeer
Line-up: Martin Garrix, Nicky Romero, Oliver Heldens, Dave Clarke, Noisecontrollers, Chris Liebing en meer
Tickets: vanaf €61,50 (zondag)
USP: Dit jaar voor het eerst een weekender, Martin Garrix’ enige show op Nederlandse bodem

Amsterdam Open Air

Amsterdam Open Air is wat je noemt een ‘sprookjesbos-festival’. Het festival besteedt de nodige aandacht aan uiterlijk en decor; wanneer je het Amsterdamse Gaasperpark binnenloopt word je overweldigd door de meest uitzinnige tierelantijnen; je zou bijna vergeten dat er ook nog eens een ijzersterke line-up geprogrammeerd staat. Ook dit jaar wordt de Amsterdamse dance-scene vertegenwoordigd – misschien is ‘eclectisch’ nog wel de beste omschrijving. Met stages als Format, Straf_Werk en Vunzige Deuntjes weet jij dat je dit jaar wel goed zit. Namen? Ben Sims, Dustin Zahn, Juan Sanchez, Bakermat; need we say more? Open Air viert dit jaar ook nog eens haar vijfjarige bestaan, reden te meer voor een feestje dus! Net als vorig jaar duurt het festival twee dagen en je kunt er ook blijven slapen op de welbekende Gaasper Camping. Hier kun je vrijdag al terecht en je hoeft pas op maandagmiddag weer naar huis!

Amsterdam Open Air

Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 juni
Waar: Gaasperpark, Amsterdam
Line-up: Bakermat, Chocolate Puma, Surgeon, Ben Sims, The Flexican & Sef en meer
Tickets: €79,50 voor een weekender
USP: Veel aandacht voor uiterlijk en decor

Tomorrowland

Tomorrowland is een van de bekendste festivals ter wereld. Iedereen staat er of heeft er gestaan. Zonder twijfel is het het grootste festival in de Benelux, het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks duizenden Nederlanders afreizen naar het Vlaamse Boom. Daarnaast is Tomorrowland bekend om haar veelzijdige karakter. Zo staan de groten der aarde op de mainstage, maar is er ook meer dan genoeg opkomend talent te ontdekken op de kleinere podia.

Tomorrowland

Wanneer: vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli
Waar: Boom, België
Line-up: Avicii, David Guetta, Armin van Buuren, Martin Garrix, Sven Väth, Dave Clarke en meer
Tickets: uitverkocht
USP: grootste festival van de Benelux

Summerfestival

Tomorrowland is niet de enige trots van de Belgen. Ook Summerfestival verdient een plekje in onze festivalspecial. Het event vindt plaats in Antwerpen en noemt zichzelf ‘Belgium’s fastest growing dance-festival’, en niet zonder reden! Op Summerfestival kun je twee dagen terecht, en op de camping zelfs vier. De line-up is zeer veelzijdig; van urban tot techno, alles komt voorbij! Hierbij kun je denken aan namen als Nicky Romero, Blasterjaxx, Dyro en Oliver Heldens. Maar ook Jebroer, FeestDJRuud en Darkraver prijken de indrukwekkende timetable. Genoeg te beleven dus!

Summerfestival

Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 juli
Waar: Antwerpen, België
Line-up: Hardwell, W&W, Nicky Romero, Dyro, Ummet Ozcan, Darkraver, Mr. Polska
Tickets: vanaf €48 per dag
USP: ‘Belgium’s fastest growing dance-festival’

Electronic Family

De echte trance-liefhebber weet zijn weg op zaterdag 18 juli naar het Amsterdamse Bos te vinden. Precies een week na A Day At The Park is het hier namelijk tijd voor Electronic Family, dat dit jaar de vijfde editie beleeft. Wat je kunt verwachten? Trance, trance en nog eens trance. Het festival staat bekend om de intieme sfeer, er is naast muziek genoeg ruimte voor de nodige entertainment en traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Overigens is trance de muziekstijl in de breedste zin van het woord: classic, hard, melodieus, nieuw, alles komt voorbij!

Electronic Family

Wanneer: zaterdag 18 juli
Waar: Amsterdamse Bos, Amsterdam
Line-up: Nog niet bekend
Tickets: €49,50
USP: trance

Ground Zero

 

Er zijn meerdere redenen om keihard los te gaan op Ground Zero. Allereerst is dit het enige festival in Nederland dat ’s nachts plaatsvindt. Waar vrijwel alle festivals een eindtijd van 23:00 uur hanteren (m.u.v. 18hrs festival, verderop in deze festivalspecial), is dit bijzondere nachtfestival dan nog maar net van start gegaan. Wat je daarnaast kunt verwachten? Simpel: harde stijlen! Geen edm, geen minimal, en ook geen deephouse. Denk eerder aan hardcore, hardstyle, raw hardstyle, en frenchcore! Zegt dit je niets? Lees dan even verder. Ben je hier juist helemaal gek op? Zorg dan dat je een ticket scoort!

Ground Zero

Wanneer: zaterdag 29 augustus
Waar: Recreatieplas Bussloo
Line-up: nog niet bekend
Tickets: €47,50
USP: Het enige echte nacht-festival van Nederland

18 hrs festival

18hrs festival viert dit jaar haar vijfjarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de festivalwereld. Hoe dat komt? De naam zegt het al. Als enige festival in de Benelux gaan ze achttien (!) uur lang door, van 12:00 tot 06:00 uur om precies te zijn. Waar je op ieder ander festival om 23:00 uur het terrein afgeveegd wordt, begint hier het feestje pas.

18 hrs festival

Wanneer: zaterdag 11 juli
Waar: Balkenhaven, Zaandam
Line-up: Monika Kruse, Sidney Charles, Bram Fidder, Stefano Richetta en meer
Tickets: vanaf €32,50
USP: Gaat door tot 06:00 uur

Awakenings

Als techno-liefhebber kun je niet om Awakenings Festival heen. Het immense event duurt sinds vorig jaar twee dagen, en dat is maar goed ook. Werkelijk iedere techno-dj is in het weekend van 27 en 28 juni te vinden in Spaarnwoude. Dit jaar viert ‘Awakefest’ ook nog eens haar vijftienjarig bestaan. Reden te meer voor een feestje dus! En de line-up? Tja, waar te beginnen… Niet voor niets noemt Secret Cinema (verderop in dit magazine) ‘afsluiten op Awakenings’ een van de mijlpalen in zijn carrière. Vraag is dus wie dit jaar deze eervolle taak zal gaan volbrengen. Richie Hawtin? Sven Väth? Of misschien toch Dave Clarke? Je merkt het al, grote namen te over. We gaan het meemaken!

Awakenings

Wanneer: zaterdag 27 en zondag 28 augustus
Waar: Spaarnwoude, nabij Amsterdam
Line-up: Joris Voorn, Len Faki, Adam Beyer, Jeff Mills, Marcel Dettmann, Joseph Capriati, Kölsch en meer
Tickets: vanaf €40 per dag
USP: Grootste outdoor techno festival in Europa

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws