Review: Roland TR-8, een TR-808 en TR-909 voor het nieuwe millennium

Peter Güldenpfennig | 7 december 2017
gear

De begin jaren ’80 gemaakte en al lange tijd uit productie gehaalde analoge TR-808 en TR-909 drumcomputers zijn met de hernieuwde uitgave van de TR-8 samengevoegd en gedigitaliseerd binnen de Roland Aira-lijn en wij gingen ermee aan de slag.

Afgelopen jaren zijn er talloze analoog-versus-digitaal-discussies gevoerd. Wat heeft een betere sound, feel of gebruiksgemak? Het leek een discussie zonder einde, aangezien meningen over muziek altijd met subjectiviteit, kennis en creativiteit te maken hebben.

Hoewel soft-synths de overhand hebben in studio’s tegenwoordig, blijft er evengoed een grote groep producers over die het fysieke produceren prefereren boven het softwarematige. Niets mis mee natuurlijk. Roland heeft met de TR-8 rekening gehouden met beide groepen door al het beste van toen te combineren met het gemak van nu.

Roland TR-8

De TR-8 is een drumcomputer met stepsequencer die de TR-808 en TR-909 emuleert. Ho ho puristen, niet schrikken, want de TR-8 is in feite de 808 en 909 in één, maar met de nodige extra’s waar je ook als doorgewinterde studiofanaat blij van wordt.

Bij het ontwerp van de drumcomputer zijn de originele spec sheets van de 808 en 909 gebruikt waarop de circuits in de TR-8 zijn gebaseerd met behulp van analog circuit behaviourtechnologie. Het resultaat is een geluid wat niet te onderscheiden is van de oorspronkelijke drumcomputers. Het geluid is digitaal (met bijbehorende kwaliteit), maar doet zo analoog aan als het maar kan.

Functionaliteiten

Uiteraard is de 16-staps sequencer (overigens uit te breiden naar 32) aanwezig met knoppen voor patroonvariatie tijdens het spelen. De welbekende elf drumsounds heeft Roland verpakt in een zestiental kits die je direct aan kunt roepen vanaf de interface. Prettig is dat de sequencer voorzien is van LED-verlichting waaraan je kunt zien waar je je in een pattern bevindt, maar ook waar je in het menu zit.

Wat we echt te gekke features vinden zijn de reverb, delay en scatter-controls. Met deze effecten kun je loops en sounds naar een nieuw niveau brengen dat heel erg bij de huidige moderne digitale sound past. Het is vooral de scatter-functie die hoge ogen gooit. Het geeft je de mogelijkheid om on the fly variatie in je patterns aan te brengen door je sound te bewerken met een trucendoos aan effecten.

Bovendien heeft Roland een zogenaamde lock-functie ingebouwd die ervoor zorgt dat je naar hartenlust kunt experimenteren zonder dat je je originele pattern kwijtraakt. Ook het aanzetten van een sound gaat gemakkelijk met een dedicated accentknop die achteraf ook te tweaken is voor de meer subtiele variaties in volume.

Integratie

De kans is groot dat als je voornamelijk digitaal muziek maakt, je sceptisch bent over het integreren van de TR-8 in je huidige setup. Dat is nergens voor nodig, want middels USB ondersteunt de drummachine 14 kanalen uit en 4 kanalen in. Download simpelweg de driver en gebruik je favoriete DAW met de TR-8 als controller. Dit werkt uitstekend en maakt dat zowel oudgedienden als jonge producers prima uit de voeten kunnen met een drummachine die al geschiedenis schreef voordat deze nog maar uitkwam.


Roland TR-8

De Roland TR-8 is de dfinitieve drummachine wanneer je op zoek bent naar een moderne Roland X0X-variant. Het systeem werkt enorm intuïtief en je maakt in no time je eerste patterns. Ook het geluid steekt de originelen naar de kroon, of kan er in ieder geval aan tippen. Must-have wanneer je op zoek bent naar een drummachine.

Prijs: € 520,-
Info: roland.com/nl

Roland TR-8

4,5 uit 5

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws