Samsung komt met de Galaxy S4 op de proppen, dit kun je verwachten

Jonas van der Meiren | 15 maart 2013
lifestyle


Ieder jaar komt Samsung met een nieuwe Galaxy S-telefoon. Gisterennacht hebben hun nieuwste speeltje aan de wereld laten zien: de Galaxy S4.

Op het eerste oog zie je niet direct verschillen en dat klopt: het design is bijna hetzelfde gebleven. Wel is het scherm een maatje groter geworden en heeft nu een diagonaal van 5 inch. Het scherm is nu full-hd, terwijl de Galaxy S3 het nog moest doen met een 'hd-ready' beeldscherm. Tof voor films dus. Samsung moet ook wel, want concurrenten zoals HTC en Sony hebben nu ook full-hd-schermen in hun telefoons.

Wel heeft Samsung iets bijzonders wat zij niet hebben: voor de bediening hoef je het scherm niet per se aan te raken, als je met je vinger boven het scherm zweeft, dan pikt het toestel dat ook op. Ook werkt het scherm met 'normale' handschoenen en hoef je dus niet in de winter naar de HEMA te rennen voor een setje smartphonehandschoenen.

Gebleven is de amoled-techniek, waardoor je verzekerd bent van kekke kleurtjes en vooral zwart echt mooi zwart is. Het gewicht is met 130 gram vrijwel hetzelfde gebleven, het oude model woog - jawel - 3 gram meer. Wel is het toestel flink sneller, dankzij een nieuwe processor.

De behuizing is van de Galaxy S4 nog steeds van plastic. Toch jammer, want bijvoorbeeld de HTC One heeft een jasje van poly
carbonaat en de iPhone heeft een aluminium velletje. En dat voelt toch wel lekker en 'classy'. Wel is het plastic ingelegd met een soort honingraatstructuur.


samsung_galaxy_s_iv
Snufjes

Bijzonder aan het nieuwe toestel zijn de snufjes en handigheidjes. Neem bijvoorbeeld 'Smart Pause'. De telefoon 'ziet' wanneer je van je scherm wegkijkt en pauzeert dan het filmpje waar je op dat moment naar kijkt. Even dachten veel experts dat je met je ogen zou kunnen gaan scrollen op de S4, maar die functie heeft het niet gered. Wel kun je scrollen door het toestel licht naar voren of naar achteren te kantelen. Ook leuk is de IR-zender, hiermee kun je je telefoon dus gebruiken als afstandsbediening voor bijvoorbeeld je geluidsinstallatie of televisie.

Camera

De camera heeft ook wat leuke trucs in huis. Ten eerste is het aantal megapixels gegroeid naar 13 stuks. Zo kun je als je een foto neemt jezelf erbij op zetten, je verschijnt dan dankzij de camera aan de voorkant in postzegelformaat op de foto die je op dat moment neemt. De camera bedien je nu met een soort wielmenu, dat je misschien wel kent van de Samsung Galaxy Camera. Overigens zitten alle trucs van de Samsung Galaxy S3 ook op dit toestel.

Je hoeft nog niet direct te hollen naar de winkel, de Samsung Galaxy S4 kun je pas tegen het einde van april kopen of kiezen bij een abonnement. Los gaat de telefoon zo'n 700 euro kosten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws